Честване на юбилейната 60 годишнина на Атинския институт „Антропос“

На 25 и 26 ноември в Атина се състоя честване на юбилейната 60 годишнина на Атинския институт „Антропос“.

Институтът, поставил – не случайно, като свое лого, лампата на Диоген и думите: Търся Човека!

Институтът, пренесъл системния подход към човека и човешките отношения и базираната на този подход фамилна психотерапия, от САЩ – в Европа. Подготвил хиляди специалисти и въплътил системните практики в гръцкото общество във всяка една сфера, която работи с хора. Многобройните уъркшопи в тези два дни показваха практики от всички тези сфери.
Беше почетена паметта на създателите на „Антропос“ – едни от пионерите на фамилната психотерапия в света – Д-р Джордж Василиу и Васо Василиу и на Д-р Петрос Полихронис – Директор на института през последните 20 години. И на всички колеги от общността, изградена в годините около „Антропос“, които вече не са сред нас, но техният принос е оставил следа…
Беше направено по най-човешки начин: С истории, спомени и случки, разказани от мнозина от присъстващите в залата, освен тези, които прозвучаха от интервюираните в прожектирания филм върху живота и делата им.

Откриване : Д-р Дионисис Сакас – настоящият Директор на института „Антропос“, Д-р Йоргос Гурнас – член на Борда и строителният инженер, възстановил навремето къщата на малката уличка „Ивис“ в Палио Фалиро, в която институтът функционираше в продължение на десетилетия.

Мина Тодоулу – член на Борда на института „Антропос“

„Антропос“ постави началото на развитието на фамилната психотерапия и системни превантивни практики в много страни в Европа, като от Балканите, България е първата страна, с която установи взаимодействие.
Женя Георгиева отправи приветствие от името на Психотерапевтичен институт по социална екология на личността /ПИСЕЛ/ и на Българска асоциация по психотерапия /БАП/, учредена от ученик на Д-р Джордж и Васо Василиу – Румен Георгиев, която отбелязва през тази година своя 30-годишен юбилей. Тя разказа за първата си среща с Д-р Джордж и Васо Василиу в София през далечната 1983г. и първия „урок по живеене“, получен от тях. Както и за последната среща с Д-р Петрос Полихронис в София през 2019г., за просветляващата консултация относно процесите в екипа на ПИСЕЛ, получена от този голям професионалист и приятел, извървял живота си, раздавайки топлота и светлина.

Подаръкът от ПИСЕЛ за „Антропос“ по случай 60-годишния юбилей, който тя връчи на Директора на института Д-р Дионисис Сакас е изработен от внука на Женя и Румен Георгиеви и представлява китайския йероглиф за СЕМЕЙСТВО.

Много топли спомени изникваха при срещите с:

с Йоргос Гурнас

с Димитра Кутуру

с Димитра Кутуру и Ани Василиу

с Ани Василиу

с Александра Василиу

с Ани и Александра

с Мариана – дългогодишната секретарка на института „Антропос“, която ни каза, че сега къщата, в която с десетилетия се помещаваше институтът Антропос, е превърната в детска градина „Маргарита“. С голямо вълнение същият следобед отидохме до ул. Ивис 34, където спомените просто нахлуха…